
Hva er platte, skål, asjett, frokosttallerken, tallerken og fat?
Det kan være lokalt store forskjeller på hva vi kaller de ulike servisedelene. Her ser du de gjengse definisjonene på platte, skål, asjett, frokosttallerken, tallerken og fat.

Platte
En platte er en dekorert skål, asjett, frokosttallerken, tallerken eller et dekorert fat som henges på veggen til pynt. På SAUP maler vi tekst på disse servisedelene for å lage platter av dem.

Skål
En skål kan også kalles kaffeskål, teskål/tefat og underskål. Skålen er til å ha under koppen, og skålen har ofte en ring der koppen skal stå.

Asjett
En asjett kan også kalles desserttallerken. Den er større enn en skål og mindre enn en frokosttallerken.

Frokosttallerken
En frokosttallerken er noe midt imellom en asjett og en tallerken.

Tallerken
En tallerken kan være flat (flattallerken) eller dyp (dyptallerken). Tallerkener kan for så vidt også være flygende, men det er et tema vi ikke dekker her. Flate tallerkener omtales også som middagstallerkener, og dype tallerkener kan omtales som suppetallerkener.
Under en tallerken kan man også ha en dekketallerken, men denne er for pynt eller for å beskytte mot søl, og ikke til å spise av.

Fat
Et fat brukes gjerne til å servere av. Et fat kan være like lite som en asjett eller mye større enn en tallerken, men på SAUP bruker vi begrepet om ekstra fine platter og platter som er større enn tallerkener. Mange bruker også «fat» som et samlebegrep på både skåler, asjetter, frokosttallerkener, tallerkener og serveringsfat.